Verstuur geen persoonsgegevens per email!

Qwoater avatar
Door Qwoater
6 maart 2024

Het mag geen verrassing zijn; email is niet bepaald een veilig medium. Wat zijn de gevaren precies en hoe kun je wel op een veilige manier privacygevoelige data delen?

Natuurlijk is email handig voor het communiceren en delen van documenten. Ook geldt het briefgeheim voor deze vorm van elektronische post, waardoor niet-geadresseerden email niet mogen lezen. In de praktijk is email echter geen veilige vorm van communicatie, vanwege 3 redenen.

1. De route

De route die een email via Internet aflegt is onvoorspelbaar en passeert daarbij hoogstwaarschijnlijk gebieden waarbij andere wetgeving van kracht is dan in Nederland. Dat maakt email vatbaar voor aftapping door partijen die niet onder Nederlandse (en Europese) wetgeving vallen. Kwaadwillenden kunnen toegang krijgen tot je documenten en (vaak ongestraft) informatie eraan ontlenen.

2. Ongewenste kopieën

Een ander gevolg van die onvoorspelbare route is dat e-mailberichten langs onbekende servers worden geleid. Mogelijk reikt hiervoor de EU-wetgeving ook niet ver genoeg. Op de mailservers die je email passeren kunnen ongewenste kopieën van je email opgeslagen worden. De veiligheid van privacygevoelige informatie in je mails kan zo niet gewaarborgd worden.

3. Geen slot? Geen beveiliging

Tot slot, het meeste emailverkeer raast onversleuteld door de kabel. Met automatische versleuteling van email los je dit wel op, maar de meeste organisaties maken hier geen gebruik van. Deels komt dat door gemakzucht, deels door het onvriendelijke gebruik van encryptie van email. Het gevolg is dat onversleutelde mails die onderschept worden, direct leesbaar zijn.

Met Qwoater ben je verzekerd van een volledig veilig uitwisselingsplatform voor persoonsgegevens. Alle documenten die je uitwisselt, worden automatisch versleuteld. Dit is een belangrijke voorwaarde om te kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden vanuit de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Wil je meer informatie over hoe Qwoater veiligheid en gebruiksgemak combineert in een overzichtelijk platform?

Deel dit artikel:

Facebooktwitterlinkedinmail
Aanmelden
Nieuwsbrief